26/3/11

Educació a la catalana

Llegeixo en El Periódico de Catalunya de divendres una columna informativa que diu que Catalunya gasta menys de la mitjana de la UE i d'Espanya en educació. L'article parla de xifres, i diu que el 2009 només va gastar el 3,09% del PIB, per sota de la mitjana de la UE, que és el 5,05% i de l'espanyola, que és el 4,3%.
L'estudi l'ha recollit el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, que proposa, com a principal mesura per combatre l'absentisme escolar, que ratlla el 30%, un augment dels recursos econòmics del sistema d'ensenyament. Així mateix diu que manca professorat i orientadors.
Tot això contrasta amb les mesures econòmiques adoptades pel Govern d'Artur Mas, que preveu retallades al pressupost d'ensenyament i que moltes escoles encara tindran barracons per fer les classes, com fins ara.
Anem per parts. Si el 2009 ja hi havia retallades a Catalunya, vol dir que molts diners que estaven destinats a Ensenyament han 'volat'. On són? Mas està retallant les retallades del tripartit? O es que els pressupostos per Ensenyament en temps del tripartit estaven inflats?
Un altre tema és el del professorat. Diu que manquen mestres i orientadors. Recordo que parlem de l'any 2009, quan governava el tripartit. No van ser capaços de convocar places de mestres aleshores? Ara no hi han diners. Les retallades hi són i es tindria que fer un sobreesforç.
Tot plegat convergeix en el que ja sabem. I critiquen a l'actual Govern per fer retallades. Si és que no n'hi han de diners sobrants.
Jo no sé quin era el pressupost real per Ensenyament en temps del tripartit, però estic segur que era gairebé igual o similar al d'ara. Una altre tema és esbrinar què ha passat amb aquest diners. I Mas no els té.